DEYİMLER VE ATASÖZLERİ YARIŞMASI

DEYİMLER VE ATASÖZLERİ YARIŞMASI

18.02.2024 201

 

BAŞVURU FORMU

YARIŞMA ŞARTNAMESİ

ÖRNEK SORULAR

 

AMAÇ

“Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında okullarda yapılacak olan söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır. Dilimizin zenginliklerinin farkında olmasını, görev ve sorumluluk duygularının gelişmesini, Türkçenin ve Türk kültürünün zenginliğinin en önemli göstergesi olan atasözleri ve deyimleri etkili bir şekilde kullanabilmesini sağlamaktır.

YARIŞMANIN DAYANAĞI

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları kapsamında uygulamaya koyduğu “Dilimizin Zenginlikleri” projesi

TÜRÜ

Deyim ve Atasözleri Bilgi Yarışması

YARIŞMA ADI

BEN BİLİRİM

KAPSAMI

Milli Eğitim Bakanlığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında Sakarya ili Karasu ilçesindeki resmi/özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 10. sınıf öğrencilerini kapsar.

SORUMLU BİRİMLER

1. Karasu İlçe Milli Eğitimi Müdürlüğü

2. Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi (Koordinatör Okul)

YARIŞMANIN İÇERİĞİ

 Yarışma içerik olarak günümüzde sıkça kullanılanlarla birlikte unutulmaya yüz tutmuş deyim ve atasözlerini bulmaya yöneliktir. Yarışmada sorulacak olan deyim ve atasözlerinin kapsamı 19-23 Şubat 2024 tarihleri arasında yarışma web sayfası olan https://ibrahimabanozanadolulisesi.meb.k12.tr adresinden yayınlanacaktır.

 Yarışma Çağrıştırma, Bu Nedir, Anlamını Bul, Anlat Bakalım olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Açıklamaları Ek-4’te yapılmıştır.

 Yarışma grup elemeleri ve final olmak üzere iki aşamadan oluşacaktır. Grup eleme aşamasında ilçedeki resmi/özel 8 okul kura ile iki gruba ayrılacaktır. Belirlenen ilk grup kendi içinde yarışacak ve grup birincisi belirlenecektir. Aynı şekilde ikinci grup da kendi içinde yarışacak ve grup birincisi belirlenecektir. İkinci aşamada ise grup elemelerinden birinci olan okullar finalde karşılaşacaktır.

 Yarışma grupları yarışma günü yapılacak olan kura ile belirlenecektir.

3

 Grup elemeleri ve final aşamaları aynı gün yapılacaktır.

 Yarışma tarihi 20 Mart 2024 Çarşamba günü Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi koordinatörlünde aynı okulun konferans salonunda yapılacaktır. (Ek-1)

 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Türk Dili Edebiyatı öğretmenlerinden belirlenen 3 jüri üyesi yarışmayı değerlendirecektir.

 Yarışmaya katılan bütün öğrencilere ve danışman öğretmenlere katılım sertifikası ve çeşitli ödüller verilecektir. Büyük ödül ise Finalde yarışan okul öğrencilerine verilecektir. (Ek-5)

BAŞVURU ve GENEL KATILIM ŞARTLARI

1. Yarışmaya Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Sakarya ili Karasu ilçesinde resmi/özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 10. sınıf öğrencileri katılacaktır.

2. Başvuru https://ibrahimabanozanadolulisesi.meb.k12.tr/ adresinden yapılacaktır.

3. Başvuruda her okul, 10. Sınıf düzeyinde 3 (üç) asil 1 (bir) yedek öğrenciden oluşturdukları birer takımla başvuru yapacaktır.

4. Yarışmada 3 (üç) öğrenci yarışacak ve 1 öğrenci yedek olarak bekleyecektir. Sağlık vb durum olursa jüri onayı ile yarışmadaki öğrenci ile yedek öğrenci değişimi olabilecektir. Aksi durumda yarışmaya katılan asil öğrencilerin değişimi olmayacaktır.

5. Her yarışmacı grup, kendi içinden bir grup sözcüsü ve “Anlat Bakalım” bölümü için ise bir anlatıcı

belirleyecektir.

 

22-02-2024

 

 

22-02-2024